Затемнување: како да живеете со светлина за време на затемнување

Поради ракетните напади на земјата агресор и честите масовни напади, настрада украинскиот систем за снабдување со електрична енергија. Околностите ги принудуваат енергетските инженери да го исклучат светлото на потрошувачите од 2 до 6 часот, во итен режим, овие бројки може да пораснат и до неколку дена. Украинците наоѓаат начини за излез од оваа ситуација, ајде да погледнеме како можете да живеете со струја за време на прекини.

 

Генератори и непрекинати: што треба да знаете за нив

Генератор е уред кој ја претвора електричната енергија со согорување на гориво. Недостаток на некои модели е непријатниот мирис и неможноста да се инсталираат во стан. Најпопуларните се инвертер, тие се лесни за инсталирање во затворен простор. Моќта на генераторот е доволна не само за осветлување, туку и за напојување на такви уреди:

  • електричен котел;
  • компјутер;
  • фрижидер;
  • микробранова печка;
  • машина за перење.

Непрекината батерија е мала батерија. Неговото време на работа е кратко, главно се користи за зачувување документи на компјутер и извлекување опрема од приклучоците. Последната акција помага да се продолжи животниот век на електрониката, бидејќи кога е вклучена, може да има пренапон.

Соларни панели: зелена енергија

Соларните панели се конвенционално поделени на два вида:

  • компактни уреди;
  • големи панели на покривот.

Последните се комбинираат во соларни системи или станици. Тие ги претвораат зраците во електрична енергија. Врвните системи ви дозволуваат дури и да го продавате по посебна цена.

Компактните уреди се користат за полнење на мобилни гаџети и лаптопи. Има различни модели на пазарот за електроника, можеш нарачајте соларни панели моќност од 3 до 655 вати. Карактеристиката одредува колку долго ќе трае едно полнење.

Power Bank и други уреди

Power Bank е компактна пренослива батерија дизајнирана да полни лаптопи, мобилни телефони, безжични слушалки и други гаџети. Димензиите на уредот зависат од неговиот капацитет. Препорачуваме да купите Power Bank со следниве карактеристики:

  • автономија до 5 циклуси;
  • способност за истовремено полнење на повеќе гаџети;
  • фактор на форма со вградена фенерче.

Покрај пренослива батерија, можете да купите термални кеси и авто-фрижидери. Ова е особено точно ако прекините траат повеќе од 6 часа. Уредите ќе помогнат да се одржи храната свежа, нивната автономија достигнува 12 часа. Препорачуваме да складирате батериски ламби. Со светлината од уредот, попогодно е да се готви храна, да се мијат садовите и да се вршат други домашни работи.

При изборот на уреди, земете го предвид времетраењето на затемнувањето. Ако прекините надминуваат 8 часа, подобро е да купите генератор. За краткорочно исчезнување на светлината, доволни се преносни батерии, компактни соларни панели, батериски ламби и непрекинато напојување. Со соодветна подготовка за прекини на струја, нема да биде катастрофа!

 

Прочитајте исто така
Translate »