Сателитите Starlink го елиминираат жичениот интернет

Секој што се смееше на идејата на Илон Маск да распореди сателитска Интернет мрежа над планетата Земја наскоро ќе си ги врати зборовите. Веќе при тестирање на Бета, стана јасно дека сателитите Starlink наскоро ќе го елиминираат жичениот Интернет. Се разбира, безжичните технологии нема да можат да се натпреваруваат со оптиката. Но, старите бакарни мрежи ќе бидат заменети со еден клик на прстите.

Спутники Starlink ликвидируют проводной интернет

Сателити Starlink - вселенска технологија на 21 век

 

Главниот проблем кај сите сателитски канали е доцнењето во преносот на пакетите помеѓу изворот и приемникот на сигналот. Вијасат се сметаше за лидер во перформансите пред Старлинк. Сателитскиот Интернет може да забрза до 100 мегабити во секунда, но со одложувања од 590-620 милисекунди.

Спутники Starlink ликвидируют проводной интернет

Со сателитите SpaceX во долната орбита на Земјата, проектот Starlink беше во можност значително да ги намали овие несреќни доцнења во комуникацијата на 33ms. Многу провајдери на 3G и 4G фиксни телефони не се ни подготвени да дадат вакви резултати. И тука - вселенски сателити. Нека брзината на Елон Маск е заглавена на околу 300 мегабити во секунда. Но, одговорот е прекрасен.

 

Кои се изгледите за сателитски Интернет Starlink

 

Амбициите на Илон Маск се импресивни. Американскиот филантроп веќе официјално ја објави планираната брзина од 10 Gbps. Со оглед на фактот дека милијардерот не фрла зборови на ветер, задачата ќе се спроведе во блиска иднина.

Спутники Starlink ликвидируют проводной интернет

Сега за цената на услугите. Комплет опрема за тестирање на сателитски Интернет Starlink е веќе достапен на продажба. Може да се купи во САД и Канада за 499 американски долари. Комплетот вклучува рутер, терминал и додатоци за монтирање. Претплатата во Северна Америка е 99 УСД месечно (неограничен канал). Услугата е достапна и во Англија - цени во фунти: 439 и 89, соодветно.

Спутники Starlink ликвидируют проводной интернет

10 претплатници веќе учествуваат во тестирањето на сателитскиот Интернет „Старлинк“. Всушност, ова се неколку провајдери на копно кои веќе изгубија толку многу клиенти. И оваа бројка ќе се зголеми експоненцијално. Наскоро, низ целиот свет, ќе видиме виножито промотивни понуди од провајдери кои ветуваат попусти на своите клиенти. Не е далеку денот кога изопачениот пар и оптичките влакна ќе ја повторат судбината на фиксната телефонија. Ако цената е соодветна, секогаш ќе има купувач.

Прочитајте исто така
коментари
Translate »