Кој телевизор е подобро да се купи - 4K или FullHD

Поради изобилството на понуди на пазарот на паметни ТВ, се почесто се поставува прашањето за избор на опрема меѓу 4K и FullHD. Дури и пред 2-3 години, порастот на цената беше доста голем - 50-100%. Но, поради побарувачката за 4K телевизори, цената значително се намали откако на пазарот се појавија десетици брендови. И разликата во цената веќе не е толку видлива - 15-30%. Затоа, има повеќе прашања - кој телевизор е подобро да се купи - 4K или FullHD.

 

Ние го исклучуваме маркетингот - ги гледаме техничките карактеристики

Какой телевизор лучше купить – 4К или FullHD

Поентата е дека сите производители се заинтересирани да продаваат поскапа роба. И евтините решенија се насочени кон буџетскиот сегмент. Не можете само да го затворите, бидејќи секогаш има купувач со ограничени финансии. Така ќе купи тој ефтин, но толку убав телевизор. Затоа, во сите ценовни сегменти ни се нудат неколку решенија одеднаш со цел да се олесни пребарувањето на буџет.

 

4K телевизор или FullHD - што е подобро

 

Подобро е кога телевизорот репродуцира вистински бои. И не е важно каква резолуција има. На крајот на краиштата, интересот на купувачот е да добие пристоен квалитет на сликата на екранот. Резолуцијата овде е спореден критериум, кој зависи од неколку фактори одеднаш:

 

  • Дијагонална големина. 4K е 4096x3072 точки по квадратен инч. Ова е стандардот. И телевизорите имаат резолуција од 1 × 3840. FullHD е 2160-1920 точки по квадратен инч. И за телевизори со голема дијагонала (од 1080 до 55 инчи), пикселите на матрицата FullHD ќе бидат поголеми отколку на матрицата 80K. Односно, нема смисла да се купува телевизор 4K со резолуција помала од 4 инчи. Ова се пари во вода.

Какой телевизор лучше купить – 4К или FullHD

  • Перформанси на ТВ процесорот. Сите производители, промовирајќи ја својата технологија, молчат дека вградениот декодер не е секогаш подготвен правилно да обработи 4K сигнал. За да добиете висококвалитетна слика, потребен е медиа плеер (TV-BOX). И во FullHD, сè работи одлично на кој било ТВ.
  • Способноста на матрицата да работи со нијанси на бои. На евтини панели, дури и во 4K резолуција, корисникот нема да го види посакуваниот квалитет. И на скапи дисплеи, форматот FullHD може да произведе пореални слики.
  • Содржина. Секако, на 4K телевизорот му треба соодветен извор. Повторно, ова е медиа плеер или видео на YouTube. Повеќето од филмовите и видеата (а тоа е повеќе од 90%) се во HD или FullHD. Ако корисникот нема да купува Blue-Ray дискови или да презема филмови на 4K, тогаш има смисла да се преплаќа за оваа функционалност.

 

Кој телевизор е подобро да се купи - 4K или FullHD

 

Така, се одлучивме за маркетиншките трикови. Сега е време да се допре до важните и многу корисни технологии кои на корисникот ќе му овозможат квалитет на видео пренос.

 

  • HDR 10 (Висок динамички опсег) е видео приказ со голема длабочина на бои. Односно, зголемен опсег на бои, кој го смислил режисерот. 10 бита ни дава 1 милијарда нијанси. И 8 бита ни дава 16 милиони нијанси. Многу е важно, за реалност, да купите телевизор со HDR Во буџетскиот сегмент, под ознаката HDR 10, 100% ни е обезбеден 8 + 2FRC. Овие 2 FRC се еден вид измама, која од 16 милиони нијанси врши анти-алиасирање помеѓу пикселите.
  • LED и QLED (OLED). Телевизорите со QLED матрица покажуваат пореална слика. Но, тие чинат и 1.5-2 пати повеќе. Технологијата со квантни точки ви овозможува да пренесувате нијанси на начинот на кој замислил авторот на видеото. А LED е софтверска обработка на сигналот со прилагодување на саканиот квалитет.

Какой телевизор лучше купить – 4К или FullHD

Во фазата на избор помеѓу цена и квалитет, не може да се најде компромис. Или квалитетно, но скапо, или соодветна цена, но на сметка на висококвалитетната репродукција на боите. И треба да одлучите сами пред да одите во продавница.

 

Како да изберете телевизор во продавница - водич за почетници

 

Решивме да купиме телевизор со голема дијагонала и поевтин - земете кој било со големина до 60 инчи FullHD. Подобро погледнете го брендот. На пример, Samsung, LG или Philips ќе траат 10 години и ќе ве воодушеват со колоритна слика. Без разлика на технологијата. Производите од кинески производители (КИВИ и Xiaomi сигурно) се стари 3-5 години и треба да се смени матрицата.

Какой телевизор лучше купить – 4К или FullHD

Ако сакате да добиете навистина висококвалитетна слика - изберете телевизори од 55 инчи со 4K резолуција и HDR10. По можност со QLED матрица. И секако, само познатите светски брендови Sony, Samsung, LG. Скапо. Но, изведбата на боите ќе биде неверојатна и долго време.

Какой телевизор лучше купить – 4К или FullHD

Ако зборуваме за купување телевизори од 32-50 инчи, тогаш подобро е да земете FullHD. Тоа е само економично решение, на кое едноставно нема разлика во споредба со 4K. И немојте да бидете измамени од споредбите на ТВ во продавницата. На крајот на краиштата, таму се користи измама - демо режим. Секој телевизор има таков ДЕМО режим, кога осветленоста и контрастот се избрани така што сликата да изгледа посочно. Патем, подобро е да не купувате такви телевизори од прозорецот. Не е познато колку долго работеле на границата на своите можности.

Какой телевизор лучше купить – 4К или FullHD

LED и QLED - кој да се купи

 

Ако буџетот дозволува, дефинитивно QLED! Дури и релативно евтините кинески брендови, QLED има поладна матрица од LED диодите од лидерите на пазарот во однос на квалитетот. Ова може да се види во продавницата, дури и без режимот ДЕМО. На пример, ако започнете филмови со мрачни заплети „The Witcher“ или „Game of Thrones“. На лош сензор (со вклучен HDR), ќе има цврсти сиви или црни дамки на темна позадина на шума, згради или предмети. На пристојна матрица, истите области) ќе ги прикажат најмалите детали, без никакви ореоли и спојување со општата позадина.

Какой телевизор лучше купить – 4К или FullHD

Во принцип, можете да направите математички пресметки. Овде државниот вработен е дизајниран за 3-5 години. И телевизорите на лидерите на пазарот ќе траат 10 или повеќе години. Во просек, евтин 55-инчен LED телевизор чини 400 долари, а QLED е 800 долари. Ако се земе предвид работниот век, трошоците се идентични. Само QLED има подобар квалитет на слика од LED. Затоа, купувањето телевизор со квантни точки е многу поинтересно од опремата со застарена матрица.

Прочитајте исто така
Translate »