Розовата супер месечина е природен феномен

Супер-месечината (супермесечина) е природен феномен што се јавува во моментот на најблиското приближување на планетата Земја со сателитската Месечина. Поради ова, дискот на Месечината станува голем за еден набverудувач од Земјата.

 

Месечината илузија е феномен што се јавува при наб obserудување на Месечината поблизу до хоризонтот. Поради елиптичната форма на сателитот, се чини дека тој се зголемува во големина.

Розовая супер-луна – природное явление

Супер Месечината и лунарната илузија се две сосема различни феномени.

 

Розовата супермесечина е природен феномен

 

Месечината добива розова нијанса (а понекогаш и светло или темно црвена) поради облаците. Прекршувањето на сончевите зраци што минуваат низ густиот слој на атмосферата создава неприродна сенка за окото. Всушност, ова е ефект (филтер) што е видлив за гледачот на различни места.

Розовая супер-луна – природное явление

Природниот феномен „розова супер месечина“ е потполно безопасен за луѓето. Ова е нормален визуелен ефект кој не зрачи никого и не им штети на живите организми. Но, Супер-Месечината, поради пристапот кон Земјата, може да направи прилагодувања на функционирањето на процесите на планетата. Особено, ова влијание влијае на одливот и протокот на водните ресурси на Земјата. Но, тоа е сосема друга приказна.

Прочитајте исто така
коментари
Translate »