Епл може да заработи пари

2

Аналитичарите на „Епл“ објавија продажба на паметни телефони за изминатиот квартал, давајќи им на управувањето две вести - добри и лоши. Од мобилната опрема од декларираниот план во 100 милиони единици, можно е да се реализираат само 77,3 милиони единици - 77% од предвидената бројка. Сепак, во монетарна смисла, поради надуената цена на предводникот на iPhone X, американскиот бренд успеа да добие рекорден приход од 88,3 милијарди долари.

Епл може да заработи пари

Пред точно една година, кога кварталниот извештај за истиот период, сметководителите објавија добивка во 78,4 милијарди долари, што е за 10 милијарди долари помалку отколку во 2017 година. Со оглед на тоа што 70% од продажбата е странска продажба.

В компании Apple умеют зарабатывать деньгиНо, рано е Apple да отвори шампањ, бидејќи веќе една година, клиентите не се префрлија од ниските цени на брендовите на скапи уреди. Аналитичарите тврдат дека профитабилноста на компанијата обезбеди смартфон iPhone X вреден 999 долари. Во однос на бројот на продадени уреди, динамиката се намалува. MAC компјутерите и паметните телефони опаднаа во побарувачката, што е потврдено од бројките.

В компании Apple умеют зарабатывать деньгиШто се однесува до категоријата „други производи“, која вклучува слушалки, часовници, Apple TV и други периферни уреди, тука, напротив, може да забележите зголемување на продажбата за 36% (5,5 милијарди долари). Со апликациите на Apple, марката успеа да заработи и 18% повеќе отколку во претходниот период (8,5 милијарди долари).

Прочитајте исто така
коментари
Translate »