Сончево затемнување: петок 13-ти - дали е алармантен датумот?

2

Петок на 13 јули 2018 година ќе биде обележан со друг настан. Делумно затемнување на сонцето. За многу луѓе, датумот и настанот се чини натприроден. Барем на социјалните медиуми, 13 јули е жестоко расправано.

Солнечное затмение: пятница 13-е

Не се зборува за крајот на светот и никој не го чека гласникот на апокалипсата. Што е задоволство. Сепак, астролозите, обидувајќи се да им помогнат на жителите на планетата, препорачуваат, овој ден, да се воздржат од долги патувања и да поминат време со корист за себе и за нивните семејства.

Сончево затемнување: петок 13-ти

Што се однесува до самото затемнување, не секој ќе го види настанот. Willе биде можно да се набудува преклопувањето на Сончевата месечина на јужниот брег на Австралија, од островот Тасманија и од дел од Антарктикот. Најдоброто место за набудување ќе биде градот Хобарт на островот Тасманија. Во 13-24 часот по локално време, Месечината ќе ја блокира луминаријата за 35%.

Солнечное затмение: пятница 13-е

Повеќето луѓе ќе ги видат настаните само на фотографии што сигурно се појавуваат на мрежата.

Експертите од НАСА забележуваат дека постојано се случуваат сончеви затемнувања ретко се случуваат на толку значаен датум. Последен пат, во петок на 13-ти, затемнување е забележано во декември 1974 година. Следното делумно затемнување, кое паѓа во петок на 13-ти, жителите на Земјата ќе го видат само во 2080 година.

Прочитајте исто така
коментари
Translate »